Helsinki Blues Festival Helsinki Blues Festival

Helsinki Blues Festival

19.6.2022 Helsinki

Helsinki Blues Festival, Kaisaniemen puisto, Helsinki

Sunnuntai 19. kesäkuuta 2022 kello 14.00 – 22.00

Mukana myös SF-Blues, Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit ja Iiro Rantala & Stadin Stuff

Yli 50 vuotta kestäneen ansiokkaan uransa aikana englantilainen kitaravirtuoosi Jeff Beck on palkittu kahdeksan kertaa Grammy-palkinnolla, äänestetty ”maailman sadan parhaan kitaristin” joukkoon Rolling Stone –lehden toimesta ja nimetty Rock & Roll Hall of Fame –kunniagalleriaan kaksi kertaa, niin The Yardbirds -yhtyeen kitaristina ja kuin sooloartistinakin.

Jeff Beck nähdään Helsingissä ja Tampereella ensi kesäkuussa 2022!

* Sunnuntaina, kesäkuun 19. päivä kello 14.00 – 22.00 järjestettävä Helsinki Blues Festival –tapahtuma, Kaisaniemen puistossa, Helsingissä huipentuu Jeff Beckin ja hänen yhtyeensä esiintymiseen.

Tapahtumassa ovat mukana myös SF-Blues, Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit ja Iiro Rantala & Stadin Stuff.

* Maanantaina, kesäkuun 20. päivä kello 19.00 Jeff Beck yhtyeineen nousee Tampere-talon estradille.

Edellisen kerran Jeff Beck esiintyi Suomessa Pori Jazz Festivalilla heinäkuussa 2010 ja sitä ennen Ruisrockissa vuonna 1971.

Suomeen ensi kesäkuussa saapuvan, Jeff Beckiä säestävän yhtyeen kokoonpanoa ei ole vielä vahvistettu. Beck tiedetään vaativana ja tinkimättömänä bändijohtajana, joten kokoonpano on taatusti ”jäätävän kova”.

”KITARISTIEN KITARISTI”

Siinä, missä John Mayall & The Bluesbreakers tunnetaan monen brittimuusikon ”musiikillisena korkeakouluna”, niin lähes samaan kategoriaan voidaan liittää myös vuonna 1963 perustettu The Yardbirds -yhtye, jonka kitaristiksi Jeff Beck liittyi vuonna 1965 hänen edeltäjänsä Eric Claptonin siirryttyä Bluesbreakersin riveihin. 1960-luvun puolivälissä Jeff Beck toimi jonkun aikaa The Yardbirds -yhtyeen toisena kitaristina yhdessä Jimmy Pagen kanssa. Kummankin taival The Yardbirdsissä jäi kuitenkin lyhyeksi.

Kolmen maailmankuulun kitaravirtuoosien ystävyys ja yhteistyö on jatkunut näihin päiviin saakka, yli 50 vuotta.

- Kaikki kunnioittavat Jeffiä. Hän on poikkeuksellinen muusikko, joka on kehittänyt persoonallisen soittotekniikan, jota on vaikea hahmottaa. Sitä on kaunista katsoa ja kuunnella ja - tuntea, kun hän soittaa. Hän ikään kuin keskustelee kuulijan kanssa soittaessaan - ilman, että hän laulaa, Jimmy Page kertoo Led Zeppelin News -julkaisussa.

- Jeff on aivan ainutlaatuinen kitaristi ja täysin soittamiselle omistautunut. Ja sen verran hyvin kuin minä Jeffin tunnen, niin hän on joko tuunaamassa autojaan tai soittamassa kitaraa. Ei koskaan mitään muuta, Eric Clapton toteaa ILoveClassicRock.com -nettisivuilla.

Jeff Beckin arvokkaasta autokokoelmasta löytyy muun muassa 14 hänen itse rakentamaansa hot rod –autoa ja 3 Corvettea. Kokoelmaan kuuluu Ford Deuce Coupe vm. 1932, Ford Deuce Roadster vm. 1932, Corvette Stingray vm. 1963, brittiklassikko MG TC vm. 1947 ja paljon muuta.

Suosikkikitaroikseen Jeff Beck on maininnut Fender Telecasterin, John McLaughlinilta saamansa Fender Stratocasterin, alkuperäisen Gretsch Rancherin, vuoden 1954 Telecasterin ja vuoden 1956 Gretsch Duon.

Brittiläisen kitaristikolmikon - Eric Claptonin, Jimmy Pagen ja Jeff Beckin - keskinäisestä paremmuudesta on kiistelty kautta aikojen, mutta kysehän on ratkaisemattomista makuasioista ja mieltymyksistä. Jimmy Page (vrt. Led Zeppelin) ja Eric Clapton (vrt. Cream, Blind Faith, Delaney & Bonnie & Friends, Derek & The Dominos + mittava sooloura) ovat kenties maailmalla Jeff Beckiä tunnetumpia muusikoita, mutta musiikkipiireissä, erityisesti kitaristikollegoiden keskuudessa Jeff Beck kantaa ansaitusti titteliä ”kitaristien kitaristi”.

HELSINKI BLUES FESTIVAALIN KOTIMAINEN ARTISTIKAARTI EDUSTAA MAAMME HUIPPUA

SF-BLUES
Legendaarisen SF-Blues –kokoonpanon ydinryhmän muodostavat sen vuonna 2002 perustaneet Heikki Silvennoinen ja Pepe Ahlqvist sekä Dave Lindholm. Tukenaan heillä on luunkova rytmiryhmä Mikko Löytty, basso ja Harri Ala-Kojola, rummut.
Asenne ja ammattitaito, näkemys ja kokemus ovat taatusti kohdallaan! - Niin Silvennoinen, Ahlqvist kuin Lindholminkin ovat pitkällä urallaan aina luottaneet konstailemattomaan ahertamiseen ja pieteetillä esitetyn musiikin voimaan!
- Blues on alkukantaista ja mutkatonta musiikkia, jota on pirun vaikea soittaa. Keikalla kannattaa yrittää unohtaa turhat hienoudet, pistää silmät kiinni ja antaa fiiliksen vain viedä mennessään. Ja SF-Blues on hienosti yhteen vuosien varrella hioutunut ryhmä kokeneita, samaan hiileen puhaltavia muusikoita. Meitä kaikkia yhdistää suuri rakkaus bluesia ja sielukasta rytmimusiikkia kohtaan, Heikki Silvennoinen kertoo.
Musiikinharrastajien, erityisesti perinteiseen rockiin, bluesiin ja rhythm & bluesiin perehtyneen yleisön keskuudessa arvostus ja kunnioitus SF-Bluesia kohtaan on vankkumaton. Maalis-huhtikuussa 2022 SF-Blues teki 20-vuotisjuhlakiertueen, jossa vierailijoina nähtiin muun muassa Jukka Gustavson ja Ile Kallio. Kahdenkymmenen vuoden aikana SF-Blues on tehnyt kaiken kaikkiaan yhdeksän kiertuetta ja lähes 200 keikkaa 20-vuotisjuhlakiertue mukaan luettuna.

DAVE LINDHOLM ESITTÄÄ: KYNÄ & KUMPPANIT

Dave Lindholm esitttää: Kynä & Kumppanit –nimisen kokoonpanon oli alun perin tarkoitus keikkailla vain kesällä 2018 Lindholmin suomenkielistä tuotantoa esittäen. Bändi intoutui kuitenkin tekemään uuttakin musiikkia, mikä johti kahden albumin julkaisuun. Yhtyeen nimeä kantanut albumi ”Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit” ilmestyi vuonna 2018 ja live-kooste yhtyeen konserteista neljältä eri paikkakunnalta ”Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit – LIVE” vuoden vaihteessa 2019.
Biisejä kuudelta vuosikymmeneltä ja elettyä elämää on ilmeisen oikea tapa arvioida bändiä, jossa laulaja-kitaristi-lauluntekijä Dave Lindholmin lisäksi soittavat Pekka ”Devil” Virtanen, kitara, Marko Haavisto, basso, Kuja Salmi, rummut ja Viljami Viippola, kosketinsoittimet.
Daven biisejä, muhkeaa yhteislaulua ja isosti soivaa bändiä odotetaan innolla estradeille myös ensi kesänä.

IIRO RANTALA & STADIN STUFF

Iiro Rantala & Stadin Stuff on syntynyt kunnianosoituksena Stuff ja Steve Gadd Gang -yhtyeiden tuotannolla. Arvostetuista amerikkalaismuusikoista koostuneet bändit loivat aivan omanlaisensa ”rhythm and blues ja funk –soundin”, josta vastasivat erityisesti Stuffissa soittanut kosketinsoittaja Richard Tee ja maailman tunnetuimpiin rumpaleihin lukeutuva Steve Gadd.
Säveltäjä ja pianisti Iiro Rantala on kansainvälistakin mainetta saavuttanut jazz-muusikko, jonka monista eri musiikkiprojekteista ehkä parhaiten muistetaan Trio Töykeät. Vuodesta 1988 vuoteen 2008 toiminut trio konsertoi uransa aikana noin 2 000 kertaa 45:ssä eri maassa.
Iiro Rantalan kokoaman kvartetin jäsenet ovat tutustuneet huolella Stuffin ja Steve Gadd Gangin tuotantoon ja poimineet sieltä helmet omaan soittoonsa.
– Jokainen, joka ryhtyy rytmimusiikkia soittamaan, tavoittelee hyvää groovea. On sitten kyse jazzista, kirkonpolttohevistä tai juustoisesta pop-musiikista, hyvä groove on ykkösasia… Stuff oli bändi, jonka groove oli suorastaan ylimaallinen ja joka ei saa sammua. Stadin Stuff haluaa tuoda sen takaisin, Iiro Rantala kertoo.
Iiro Rantalan lisäksi Stadin Stuff –yhtyeessä soittavat kitaristi Varre Vartiainen, basisti Eeva Koivusalo ja rumpali Roni Vartiainen sekä saksofonisti Timo Lassy.

LIPUNMYYNTI:
HELSINKI BLUES FESTIVAL, 19.6.2022

Priority-lippu 139,90 € - (Sisältää pientä suolaista naposteltavaa, priority-passin, parhaat paikat lavan edessä, omat saniteettitilat sekä oman baarialueen)

Kenttälippu 89,90 €

Lipunmyynti alkaa 7.4.2022 > www.lippu.fi

TIEDOTUS:
Lasse Norres, lasse@norres.fi

KONSERTTIJÄRJESTELYT:
RH-Entertainment, www.rh-entertainment.fi

Lue lisää