Jeff Beck Jeff Beck

Jeff Beck

20.6.2022 Tampere

JEFF BECK - ”KITARISTIEN KITARISTI!”

TAMPERE-TALO, TAMPERE

MAANANTAI, KESÄKUUN 20. PÄIVÄ 2022 KELLO 19.00

Yli 50 vuotta kestäneen ansiokkaan uransa aikana englantilainen kitaravirtuoosi Jeff Beck on palkittu kahdeksan kertaa Grammy-palkinnolla, äänestetty ”maailman sadan parhaan kitaristin” joukkoon Rolling Stone –lehden toimesta ja nimetty Rock & Roll Hall of Fame –kunniagalleriaan kaksi kertaa, niin The Yardbirds -yhtyeen kitaristina ja kuin sooloartistinakin.

Jeff Beck nähdään Helsingissä ja Tampereella ensi kesäkuussa 2022!

Sunnuntaina, kesäkuun 19. päivä kello 14.00 – 22.00 järjestettävä Helsinki Blues Festival –tapahtuma, Kaisaniemen puistossa, Helsingissä huipentuu Jeff Beckin ja hänen yhtyeensä esiintymiseen. Tapahtumassa ovat mukana myös SF-Blues, Dave Lindholm esittää: Kynä & Kumppanit ja Iiro Rantala & Stadin Stuff.

* Maanantaina, kesäkuun 20. päivä kello 19.00 Jeff Beck yhtyeineen nousee Tampere-talon estradille.

Edellisen kerran Jeff Beck esiintyi Suomessa Pori Jazz Festivalilla heinäkuussa 2010 ja sitä ennen Ruisrockissa vuonna 1971.

Suomeen ensi kesäkuussa saapuvan, Jeff Beckiä säestävän yhtyeen kokoonpanoa ei ole vielä vahvistettu. Beck tiedetään vaativana ja tinkimättömänä bändijohtajana, joten kokoonpano on taatusti ”jäätävän kova”.

”KITARISTIEN KITARISTI”

Siinä, missä John Mayall & The Bluesbreakers tunnetaan monen brittimuusikon ”musiikillisena korkeakouluna”, niin lähes samaan kategoriaan voidaan lukea myös vuonna 1963 perustettu The Yardbirds. Jeff Beck liittyi yhtyeen kitaristiksi vuonna 1965 hänen edeltäjänsä Eric Claptonin siirryttyä Bluesbreakersin riveihin. 1960-luvun puolivälissä Jeff Beck toimi jonkun aikaa The Yardbirds -yhtyeen toisena kitaristina yhdessä Jimmy Pagen kanssa. Kummankin taival The Yardbirdsissä jäi kuitenkin lyhyeksi.

Kolmen maailmankuulun kitaravirtuoosien ystävyys ja yhteistyö on jatkunut näihin päiviin saakka, yli 50 vuotta.

- Kaikki kunnioittavat Jeffiä. Hän on poikkeuksellinen muusikko, joka on kehittänyt persoonallisen soittotekniikan, jota on vaikea hahmottaa. Sitä on kaunista katsoa ja kuunnella ja - tuntea, kun hän soittaa. Hän ikään kuin keskustelee kuulijan kanssa soittaessaan - ilman, että hän laulaa, Jimmy Page kertoo Led Zeppelin News -julkaisussa.

- Jeff on aivan ainutlaatuinen kitaristi ja täysin soittamiselle omistautunut. Ja sen verran hyvin kuin minä Jeffin tunnen, niin hän on joko tuunaamassa autojaan tai soittamassa kitaraa. Ei koskaan mitään muuta, Eric Clapton toteaa ILoveClassicRock.com -nettisivuilla.

Jeff Beckin arvokkaasta autokokoelmasta löytyy muun muassa 14 hänen itse rakentamaansa hot rod –autoa ja 3 Corvettea. Kokoelmaan kuuluu Ford Deuce Coupe vm. 1932, Ford Deuce Roadster vm. 1932, Corvette Stingray vm. 1963, brittiklassikko MG TC vm. 1947 ja paljon muuta.

Suosikkikitaroikseen Jeff Beck on maininnut Fender Telecasterin, John McLaughlinilta saamansa Fender Stratocasterin, alkuperäisen Gretsch Rancherin, vuoden 1954 Telecasterin ja vuoden 1956 Gretsch Duon.

Brittiläisen kitaristikolmikon - Eric Claptonin, Jimmy Pagen ja Jeff Beckin - keskinäisestä paremmuudesta on kiistelty kautta aikojen, mutta kysehän on ratkaisemattomista makuasioista ja mieltymyksistä. Jimmy Page (vrt. Led Zeppelin) ja Eric Clapton (vrt. Cream, Blind Faith, Delaney & Bonnie & Friends, Derek & The Dominos + mittava sooloura) ovat kenties maailmalla Jeff Beckiä tunnetumpia muusikoita, mutta musiikkipiireissä, erityisesti kitaristikollegoiden keskuudessa Jeff Beck kantaa ansaitusti titteliä ”kitaristien kitaristi”.


JEFF BECKIN HUIKEA URA PÄHKINÄNKUORESSA

Lontoon liepeillä, Wallingtonissa kesäkuun 24. päivä vuonna 1944 syntyneen Jeff (Geoffrey) Beckin ura muusikkona alkoi 1960-luvulla The Yardbirds -yhtyeen riveissä. Kyseinen yhtye muistetaan muun muassa sellaisista r&b-klassikoista kuin ”For Your Love", "Over, Under, Sideways, Down", ”Still I’m Sad” ja "Heart Full of Soul". Jätettyään The Yardbirdsin Beck levytti soolosinglen, jonka a-puolella soi "Hi Ho Silver Lining” ja b-puolella ”Beck's Bolero". Jeff Beckin laulama ”Hi Ho Silver Lining” –niminen kepeä rallatus kipusi Englannin listoilla Top 20 –joukkoon toukokuussa 1967. Vähemmälle huomiolla jäänyt instrumentaalibiisi ”Beck’s Bolero” herätti erityisesti muusikkopiireissä suurta ihastusta. Äänitteellä esiintyvien muusikoiden joukossa olivat muun muassa Jimmy Page, Keith Moon, John Paul Jones ja Nicky Hopkins.

Myöhemmin samana vuonna Beck perusti The Jeff Beck Groupin, jonka ensimmäisessä kokoonpanossa vuosina 1968 ja 1969 olivat Beckin lisäksi mukana laulusolisti Rod Stewart, basisti Ron Wood, kosketinsoittaja Nicky Hopkins ja rumpali Mick Waller. Tyylillisesti tätä kokoonpanoa on kutsuttu ”alkuaikojen Led Zeppeliniksi”. Alkuperäinen Jeff Beck Group on julkaissut kaksi albumia: ”Truth” vuonna 1968 ja ”Beck-Ola” vuotta myöhemmin.

Vuonna 1968 Jeff Beck julkaisi soolona ensin singlen ”Tallyman”, jonka kääntöpuolella soi ”Rock My Plimsoul” ja sen jälkeen toisen singlen ”Love Is Blue (L’Amour Est Bleu)”, jonka kääntöpuolella oli ”I’ve Been Drinkin’”.

Rod Stewartin ja Ron Woodin jätettyä Jeff Beck Groupin ja perustettua Faces-yhtyeen Jeff Beck jatkoi Groupin toimintaa uudella kokoonpanolla vuosina 1971 ja 1972. Laulusolistina toimi Bob Tench, kosketinsoittajana Max Middleton, rumpalina Cozy Powell ja basistina Clive Chaman. Tällöin julkaistiin albumit ”Rough and Ready” (1971) ja ”Jeff Beck Group” (1972).

Sen jälkeen, kun The Jeff Beck Groupin toinenkin kokoonpano vuonna 1972 hajosi Beck muodosti super-trion nimeltä Beck, Bogert and Appice. Basisti Tim Bogert ja rumpali Carmine Appice olivat kumpikin aikaisemmin soittaneet amerikkalaisissa Vanilla Fudge- ja Cactus-yhtyeissä. Trio hajosi vuonna 194, mutta perinnöksi jäivät yhtyeen nimeä ”Beck, Bogert & Appice” kantanut studioalbumi ja ”Beck, Bogert & Appive Live in Japan” vuodelta 1973.

Vuonna 1975 Beck teki jazz-henkisen instrumentaalilevyn ”Blow by Blow”, joka nousi Yhdysvaltojen albumitilaston neljännelle sijalle. Yllätyksellistä oli se, että instrumentaalilevyjä ei jenkkilistoilla juurikaan nähdä.

Kerrotaan, että kitaristi Mick Taylorin jätettyä 1970-luvun puolivälissä pestinsä The Rolling Stones –yhtyeessä Jeff Beckille tarjottiin tilaisuutta liittyä bändiin. Syystä tai toisesta Jeff Beck ei kuitenkaan pestiä saanut tai ei sitä halunnut.

”Blow by Blow” –albumin menestyksen siivittämä Jeff Beck teki ”Wired”–nimisen albumin tšekkiläissyntyisen kosketinsoittaja Jan Hammerin ja amerikkalaisen rumpali Narada Michael Waldenin kanssa vuonna 1976. Albumi nimeltä ”Jeff Beck with The Jan Hammer Group Live” ilmestyi vuonna 1977 ja ”There and Back” vuonna 1980. Soololevyjä Beck on julkaissut tasaiseen tahtiin: ”Flash”, 1985 (mukana muun muassa Rod Stewart, Carmine Appice ja Jan Hammer), ”Guitar Shop”, 1989, ”Beckology”, 1991, ”Frankie’s House”, 1992, ”Crazy Legs”, 1993, ”Who Else”, 1999, ”You Had It Coming”, 2001, ”Jeff”, 2003 ja ”Emotion & Commotion”, 2010.

Soolouransa viimeisin ja samalla yhdestoista Beckin studioalbumeista on heinäkuussa 2016 julkaistu ”Loud Hailer”. Albumilla esiintyvät Beckin lisäksi englantilaisesta Bones UK –yhtyeestä tutut Carmen Vanderberg, kitara ja vokalisti Rosie Bones, laulu sekä italialaiset Davide Sollazzi, rummut ja Giovanni Pallotti, basso.

Huhtikuussa 2020 Jeff Beck julkaisi mielenkiintoisen duettobiisin ”Isolation” yhdessä näyttelijänä ja Hollywood Vampires –yhtyeen jäsenenä tutun Johnny Deppin kanssa. Kyseessä on alun perin John Lennonin ”John Lennon/Plastic Ono Band” –nimiselle albumille vuonna 1970 levyttämä kaunis balladi.

LIPUNMYYNTI:

TAMPERE-TALO, 20.6.2022

Liput: 79,90 € - 109,90 €

Lipunmyynti alkaa 7.4.2022 > www.lippu.fi

TIEDOTUS:
Lasse Norres, lasse@norres.fi

KONSERTTIJÄRJESTELYT:
RH-Entertainment, www.rh-entertainment.fi
Tampere-talo, www.tampere-talo.fi

Lue lisää